close

Provided by the RCC Tourism Development and Promotion Project’s Grant Programme.

The Project is funded by the European Union

This website was created and maintained through a grant provided by the Regional Cooperation Council’s Tourism Development and Promotion Project, funded by the European Union. Its contents are the sole responsibility of Explore Serbia and do not necessarily reflect the views of the Regional Cooperation Council or the European Union.

Austrougarske priče sa zapadnog Balkana

Ovaj projekat otkriva mitove i legende iz prošlosti. Takođe, predstavlja prelepe kulturne znamenitosti i lokalne biznise koje možete posetiti već danas. Da li ste ikada bili u Kotoru, Subotici ili Trebinju?

Istražimo ih zajedno
scroll da istražiš

O projektu

Zašto „Snovi imperatora“, zašto baš Kotor, Subotica i Trebinje?


Zapadni Balkan bio je san za osvajanje mnogim imperatorima. Austrougarsko carstvo bilo je jedno od njih. U svojoj ekspanziji, Habsburška monarhija početkom 18.veka dosegla je obale reke Save i Dunava. Smatrali su da je osvajanje ovog regiona krucijalno za njihovo dalje širenje na Istok. Sadržaj ove platforme se fokusira na period njihovog prisustva u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Tura "Zapadni Balkan raskršće civilizacija" ima za cilj promociju raznolike kulturne baštine zapadnog Balkana. Za cilj ima da repozicionira regiju na međunarodnom turističkom tržištu i podrži razvoj visokokvalitetnih turističkih usluga, proizvoda i ključne infrastrukture na samim turističkim destinacijama. Sastoji se od 5 manjih ruta, a jedna od njih je "Snovi imperatora".

Ruta "Snovi imperatora" prikazuje austrougarsku kulturnu baštinu na zapadnom Balkanu, i prolazi kroz Mostar, Sarajevo i Trebinje u Bosni i Hercegovini, Kotoru u Crnu Gori, i Novom Sadu i Subotici u Srbiji.

Projekat "Istražujući rutu Snovi imperatora" i ova web platforma će vas virtuelno prošetati kroz Trebinje, Kotor i Suboticu - istražite veličanstvenu arhitekturu i pročitajte intrigantne priče, mitove i legende iz austrougarskog perioda u ovim mestima.

S obzirom na značajan uticaj austrougarskog carstva na ovaj region, pozivamo vas da pokrenete virtuelne šetnje i saznate više istorijskih zanimljivosti o njima.

Kliknite da biste saznali više

Odaberi svoju virtuelnu šetnju

Pogledajte našu bazu lokalnih biznisa

Pronađite lokalne biznise u Kotoru, Subotici i Trebinju

Najbolji restorani u Subotici

Pronađite zanimljive restorane i autentična jela uz pomoć naše baze lokalnih biznisa.

Prikaži lokalne biznise
Najbolji turistički vodiči u Kotoru

Pronađite turističkog vodiča i najbolje lokalne savete - pogledajte našu listu lokalnih kontakata.

Prikaži lokalne kontakte
Turističke atrakcije u Trebinju

Pronađite biciklističke ili ronilačke ture uz pomoć naše baze lokalnih biznisa.

Prikaži lokalne atrakcije