close

Provided by the RCC Tourism Development and Promotion Project’s Grant Programme.

The Project is funded by the European Union

This website was created and maintained through a grant provided by the Regional Cooperation Council’s Tourism Development and Promotion Project, funded by the European Union. Its contents are the sole responsibility of Explore Serbia and do not necessarily reflect the views of the Regional Cooperation Council or the European Union.

Austrougarske priče iz Trebinja

Ovaj projekat otkriva mitove i legende iz doba Austrougarske vladavine u Trebinju. Takođe, predstavlja divne kulturne znamenitosti i lokalne biznise koje možete posetiti danas. Da li ste ranije bili u najjužnijem gradu u Bosni i Hercegovini? Nalazi se na samoj granici sa Hrvatskom.

Kliknite ovde da biste otkrili više

Idemo na putovanje kroz vreme

Trebinje u doba Austrougarske vladavine

Austrougarska vladavina imala je ambiciju da prodre na Istok. Tokom njihovog prisustva u Trebinju, glavni cilj im je bio izgraditi izuzetno jaka i dobro dizajnirana utvrđenja na brdima koja okružuju ovaj grad. Na primer, tvrđava Strač koju možete videti na video snimku ispod, izgrađena je kao najjače utvrđenje u okolini Trebinja. Ako se odlučite na posetu ove atrakcije, dok se budete penjali do ove strateški važne lokacije, moći ćete da uživate u pogledu na granice između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Pre toga, pozivamo vas da uživate u ekskluzivnim prizorima tvrđave Strač gledajući video ispod.

NAJINTERESANTNIJE AUSTROUGARSKE LOKACIJE ZA POSETITI U TREBINJU

NAJINTERESANTNIJE AUSTROUGARSKE LOKACIJE ZA POSETITI U TREBINJU

Austrougarske tvrđave važan su deo trebinjskog graditeljskog nasleđa, ali i spomenici od izuzetnog istorijskog značaja generalno, ne samo u balkanskom regionu već i u centralnoj Evropi. Trebinje ima oko 30 utvrđenja koja se nalaze kako u gradu, tako i na njegovim ograncima.

Najmanji sistem fortifikacija u Trebinju izgrađen je oko samog grada, a austrougarska vladavina je taj mali deo izgradila odmah posle 1878. godine. Tim potezom sigurnosno je obezbeđen centar Trebinja (Dubrovačka i Bilećka kapija), kao i reka Trebišnjica.

Budući da je austrougarska vladavina imala ambiciju da prodre na istok, morali su da postignu dobru pokrivenost Trebinjskih brda, pa su na njima izgrađena izuzetno jaka i uspešno projektovana utvrđenja. Tvrđave Strač i Kravica izgrađene su kao najjača utvrđenja u okolini Trebinja.

Tvrđava Trebinje, zajedno sa tvrđavom Bileća i utvrđenim potezom Avtovca kod Gacka, činila je prvu liniju odbrane (kordona) Bosne i Hercegovine iz tog pravca. Odbrana se sastojala od tri linije odbrane, a građena je prema tada najsavremenijim principima.

Sva navedena utvrđenja slede stilove koji se nalaze i u Holandiji i u Francuskoj. Ovaj fortifikacioni kompleks ponekad se naziva i balkanska „linija maginota“ (fr. Ligne Maginot).

Istorija Trebinja kroz austrougarske građevine

Šarm grada Trebinja je mešavina mnogih vizija

Samo 27 kilometara od popularnog Dubrovnika u Hrvatskoj, današnji Stari grad Trebinje ili Kastel, sa svojim šarmantnim ulicama, kapijama i drevnim kamenim oblicima, istorijski važnom Osman-pašinom džamijom, današnjim Muzejom Hercegovine i brojnim ugostiteljskim ponudama vrlo je popularna destinacija za odmor.

Nakon ulaska u Trebinje 1878. godine, Austrougarsko carstvo našlo se u središtu koje je predstavljalo prelepu mešavinu mediteranskog stila, venecijanskih vibracija i osmanskog uticaja. Iako su prethodnici imali jak uticaj na izgled Trebinja, jedinstvena gradska letnja bašta sa 16 platana pod nazivom Ljetna bašta Platani postala je sinonim za ovaj grad, a napravljena je baš u austrougarskom periodu. Legendu o ovom trgu, kao i sve druge znamenitosti iz ovog perioda otkrićete ako nastavite da istražujete ovu virtuelnu šetnju.
Legende i mitovi iz austrougarskih dana u Trebinju

365 soba, 1 tvrđava

Prema pričama, u tvrđavi Strač bilo je 365 soba, isto koliko i dana u godini. Tvrđava se smatrala neosvojivom za običan narod i bila je rezervisana samo za vojnike. Legenda kaže da je postojao stvarni bik koji bi kružio oko tvrđave i svake noći spavao u drugoj sobi, plašeći ljude koji su tu boravili.
Legende i mitovi iz austrougarskih dana u Trebinju

24 tvrđave i balkanska „linija maginota“

Tvrđave Strač i Kravica među najjačim su objektima u blizini Trebinja, iz austrougarskog perioda. Zanimljivo je spomenuti da su imperatori takve sisteme gradili samo u Trebinju, zajedno sa 24 tvrđave u Galiciji i Lombardiji. Mnogi istoričari ovaj kompleks nazivaju čuvenom balkanskom „linijom maginota“.
Legende i mitovi iz austrougarskih dana u Trebinju

16 stabala, 1 porodična bajka

Stigli smo i do ove legende. Tokom austrougarskog perioda bilo je zasađeno 16 stabala (16 platana) u samom centru Trebinja. Danas ćete ih pronaći ćete ispred hotela pod istim imenom. Oni predstavljaju istorijski simbol ovog divnog grada. Tokom letnjih dana njihove grane stvaraju savršen povetarac, popunjavajući kafiće do poslednjeg mesta. Legenda kaže da je baron Babić, gradski poverenik, u grad stigao sa austrougarskim imperatorima. Na nesreću, imao je bolesnu ćerku koja je umrla u 16. godini. U njenu čast, Babić je zasadio ovo drveće, ostavljajući opuštajuću oazu u ovom izuzetno sunčanom gradu. Bašta je izgrađena pre čak 120 godina.
Još priča iz trebinjske istorije

Evri u istorijskom kontekstu

Prema legendama, celokupna izgradnja tvrđave Strač danas bi koštala oko 60 miliona evra. Prvi građevinski planovi započeti su 1910. godine, predviđajući izgradnju druge po veličini tvrđave u tadašnjoj austrougarskoj imperiji.
Još priča iz trebinjske istorije

2 godine građevinskih radova, mnogo godina do javnog pristupa tvrđavi

Zapisano je da su prvi građevinski radovi započeti 1910. godine. Trajali su dve godine, i tako je 1912. godine tvrđava zvanično završena. Međutim, redovni građani nisu smeli da je koriste. Ne postoje zvanične fotografije stvarne gradnje, ali postoje zvanični dokumenti koji dokazuju da su Strač nekada koristili 5 oficira i 157 vojnika. Ostao je nedostupan do sredine 50-ih. Posle careva, Kraljevina Jugoslavija i italijanske i nemačke okupacione snage nekada su gore imale svoje vojnike. Posle Drugog svetskog rata postalo je mesto vojske Vojske komunističke Jugoslavije.
Još priča iz trebinjske istorije

„Mala Venecija“

Trebinje je grad sa preko 20 mostova. Zbog toga nosi nadimak „Mala Venecija“. S obzirom na svoju lepotu, istoriju i neobičnu sudbinu, Arslanagić ili Perović most dug čat 92 metra dobija najviše pažnje. Izgrađen je 1573. godine.

Vremeplov

Trebinje kroz godine

10. vek

Prvo pominjanje Trebinja

Trebinje se prvi put pominje u vizantijskim izvorima iz 10. veka, a područje oko njega nazivalo se Travunija. Jedno vreme je Travunija bila nezavisna slovenska kneževina, da bi kasnije postala deo raznih okolnih država tokom srednjeg veka. U 15. veku ovo područje potpada pod vlast herceg kneza Stjepana Vukčića Kosače i počinje da nosi današnje ime Hercegovina.

2020.

3 države, mnoge turističke atrakcije

Trebinje je najudaljeniji južni grad u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na strateškoj lokaciji, s obzirom na povezanost sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Centar grada sagrađen je kao mešavina mediteranskog stila, Mletačke republike i osmanskog i austrougarskog stila. Ova jedinstvena kombinacija čini Trebinje veoma zanimljivom destinacijom za posetu, posebno ako putujete kroz susedne zemlje.

1878.

Austrougarsko carstvo

Strač je vojni objekat iz doba Austrougarske monarhije. Građen je od 1910. do 1916. godine, sa ciljem zaštite Boke Kotorske, pripremajući Austrougarsku za rat nakon aneksije Bosne i Hercegovine. Ova tvrđava je bila enigma decenijama. Zgrade koje čine tvrđavu imale su ogromne profile gvozdene konstrukcije, čiji je veliki deo uklonjen i otopljen nakon Drugog svetskog rata, tokom rekonstrukcije i izgradnje zemlje. Na vrhu ove zgrade su četiri čelične kupole, pola zidane, a pola isklesane u kamenu, koje danas možete posetiti uživo ili pogledati u foto galeriji u nastavku.

1910.

Izgradnja tvrđave Strač

Strač je vojni objekat, tačnije tvrđava iz doba austrougarske monarhije. Građena je od 1910. do 1916. godine, s ciljem zaštite Boke Kotorske, odnosno pripreme austrougarskih imperatora za rat nakon aneksije Bosne i Hercegovine. Ova tvrđava je bila enigma decenijama. Zgrade koje čine tvrđavu imale su ogromne profile i gvozdene konstrukcije, čiji je veliki deo uklonjen i otopljen sa kule tokom rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata. Na vrhu ove građevine nalaze se četiri čelične kupole, pola zidane, a pola isklesane u kamenu, koje detaljnije možete pogledati u galeriju na kraju ove virtuelne šetnje.

1482.

Prve osnove

Osmanlije su grad zauzele 1466. godine, a Herceg Novi 1482. godine. 1482. godine započeli su prvobitnu izgradnju prelepih tvrđava na području Trebinja koje danas vidimo. Iako je Trebinje pod osmanskom vlašću doživelo određeni infrastrukturni razvoj, svoj najveći rast dobilo je u austrougarskim danima.

Istražite austrougarsku kulturnu baštinu kroz virtuelne šetnje

Šetnja kroz tvrđavu Strač i stari grad Trebinje

Istražite austrougarsku kulturnu baštinu kroz virtuelne šetnje

Museum of Herzegovina

Pogledajte našu bazu lokalnih biznisa

Pronađite lokalne biznise u Kotoru, Subotici i Trebinju

Izaberite sledeći grad

Želim da saznam više o Kotoru

Želim da saznam više o Kotoru